fbpx
slider

Susipažinkime su ledinukų meistru Shinri Tezuka

Peržiūrėdami Shinri Tezuka „Instagram“ paskyrą iš neįtikėtinų varlių, auksinių žuvelių, vėžlių ir kitų skulptūrų, galite pamanyti, kad ši kūryba yra ypač talentingo stiklo dirbinių meistro. Tačiau šie mieli dirbiniai yra gaminami ne iš stiklo, o iš cukraus, pagal japonišką amezaiku cukraus lipdymo tradiciją.

Atidžiai įsižiūrėjus pamatysite ore skriejančius elnius, žaismingai vinguriuojančias auksines žuveles ir bevingiuojančius buožgalvius – visi šie ledinukai yra sukuriami per kelias minutes, dirbant tik rankomis ir mažomis žirklutėmis.

Tezuka pasižymi tuo pačiu atsidavimu ir kruopštumu, apgalvojant kiekvieną detalę, kaip ir „Takumi“ meistrai, kurdami „Lexus“ automobilius. Jo kūrybos įmantrumas primena rankomis raižytą Kiriko stiklo durų apdailą, skirtą „Lexus LS“ modeliui, – tik patyręs meistras geba sukurti spindintį ornamentą.

„Sunkiausia šio amato dalis yra laikas. Cukrus visiškai sustingsta per maždaug penkias minutes, todėl man reikia gana greitai užbaigti bendrą formą.”- pasakoja Tezuka.

 

Vienas dalykas, kuris išskiria amezaiku (tradicinė japonų cukraus skulptūra) nuo Europos cukraus skulptūros, tai kad nieko nėra nupjauta ar pridėta. Gyvūnai „gimsta“ iš burbuliukų, iš įkaitinto 90°C išlydyto cukraus, kurį jis supjausto iš dideliame puode išlydyto cukraus. Kiekvieną burbulą jis pritvirtina ant stiklinio vamzdelio ir nedelsdamas imasi užduoties kuriant kažką panašaus į Koi karpį.

Cukraus amatininkas Shinri Tezuka

Smegenų chirurgo tikslumu, žirklėmis jis padaro du mažus pjūvius cukraus burbule, kur atsiranda du pelekai. Tezuka naudoja tas pačias žirkles ir pelekų linijų išraižymui. Netrukus išgaunama bendra žuvies forma.

„Pirmąsias tris – keturias minutes žiūrėti yra smagiausia“, – paaiškina jis. Padarius bendrą kontūrą pelekų ir žiaunų, Tezuka paima mažą pūtiklį. Tada jis švelniai ištirpdo žuvies paviršių, paversdamas drumstą matinę išvaizdą į skaidrią, stiklinį blizgesį turinčią skulptūrą. Prideda akis, burną ir naudodamas užaštrintą žirklių galą, pradeda daug laiko reikalaujantį dailinimą. Kiekvienai pusei jis skiria maždaug pusvalandį, nes jam nepaprastai rūpi, kad kiekvienos pusės ne tik forma, bet ir dydis būtų proporcingas.

Prieš leisdamasis į šią „saldžią“ kelionę, Tezuka gamino fejerverkus daugeliui vasaros festivalių, vykusių visoje Japonijoje. „Didžioji dalis fejerverkų, naudojamų Japonijoje, yra importuojami. Norėjau padaryti kažką praktiškesnio ir pamaniau, kad amezaiku yra būtent tas dalykas “ – sako jis. Nuo pat pradžių jam patiko gaminti daiktus, todėl šis amatas jam atėjo natūraliai.

Tezukai nepavyko rasti nė vieno, kuris darytų krištolo skaidrumo skulptūras, todėl pats ištobulino savo metodus. Nuo 2010 m. jis pragyvena iš savo amato, o 2013 m. atidarė savo pirmąją parduotuvę ir studiją Tokijo Asakusa rajone. Ši sena miesto vieta dabar yra gamybos ir sandėliavimo patalpa, nes šalia Tokijo dangaus medžio bokšto jis turi naują parduotuvę ir kitą prekybos vietą.

Baigęs formuoti gražų Koi karpį, Tezuka nustato nedidelį kiekį valgomų spalvų ir pradeda piešti savo kūrinį. Taikydamas skirtingus atspalvius ir naudodamas sidabrą bei auksą, jis paverčia stiklo gabalą kažkuo nepaprastai artimu tikrajai gyvai žuviai. Iš tiesų, šie ledinukai yra per gražūs valgyti.

2020-09-10


Atgal