toyota bandmasis vaziavimas
Registruokitės į
bandomąjį važiavimą
toyota serviso ikona
toyota bandmasis vaziavimas
Registruokitės į
bandomąjį važiavimą
toyota serviso ikona
Registracija
techniniam aptarnavimui
toyota serviso ikona
Registracija į
servisą

Toyota sportinių automobilių istorija – SUPRA

Iš lotyniško žodžio, reiškiančio „viršyti“ arba „virš“, kilęs Supra pavadinimas buvo ypač tinkamas bene garsiausiam Toyota sportiniam automobiliui.

Savo kelią Supra pradėjo 1978 m. Japonijoje, kur pasirodė kaip Celica XX (kitose rinkose – kaip Celica Supra). Celica pagrindu sukurtas ilgesnis, platesnis, galingesnis ir ištaigingai atrodantis modelis, kuris buvo varomas sklandžiai dirbančio 6 cilindrų variklio, idealiai tiko augančiai Šiaurės Amerikos turistinių automobilių rinkai.

1982 m. Supra atvyko į Europą. Naujos ryškios išvaizdos automobilis buvo sukonstruotas ant trečiosios kartos Celica platformos. Patrauklus Supra modelis su masyviomis, į apačią platėjančiomis ratų arkomis ir išraiškingais pasikeliančiais priekiniais žibintais bei galingu varikliu puikiai įsikomponavo į devintojo dešimtmečio dizaino ir kultūros kontekstą.

1993 m. pasirodęs nekantriai lauktas ketvirtosios kartos Supra modelis, kuris išsiskyrė ilgu variklio dangčiu ir grakščiomis linijomis, turėjo daug bendro su savo protėviu 2000GT. Inžinieriams pavyko net 100 kg sumažinti naujojo automobilio masę, lyginant su jo pirmtaku.

To buvo pasiekta pritaikius lengvas medžiagas (net kilimėlių pluoštas buvo tuščiaviduris). Šiuos Supra privalumus papildžius galingu 3,0 l varikliu su dviem turbokompresoriais, gautas rezultatas buvo išties stulbinantis: naujas japonų kūrinys tapo tikru iššūkiu italų ir vokiečių superautomobilių gamintojams.

Nuo 1995 iki 2003 m. Supra sėkmingai skynėsi kelią automobilių sporto pasaulyje: jis pasirodė legendinėse 24 val. trukmės Le Mano lenktynėse, šturmavo svaiginančio aukščio Pikes Peak Hill Climb lenktynių trasą, taip pat dalyvavo daugelyje vietos ir tarptautinių čempionatų. Toyota fanų, pirkėjų, automobilių puošybos specialistų ir automobilių entuziastų iš viso pasaulio akyse Supra užsitarnavo legendinio automobilio statusą. Pasikeitus pasaulio rinkos tendencijoms, 2003 m. Supra gamyba buvo nutraukta. Tačiau didžioji dalis žmonių visame pasaulyje turi viltį, jog Supra dvasia netolimoje ateityje atgis.